De Roemer zomerdrankjes

De Roemer zomerdrankjes
Jurjen Smeenk
Jurjen Smeenk 24 juli 2017

De Roemer zomerdrankjes

Bij de eerste zonnestralen vroeg in de middag, of op die heerlijke zwoele avond, na de perfecte barbecue. De vraag is wat drinken we dan? Een goed glas wijn zijn zal in beide situaties niet misstaan, maar je hebt ook wel eens zin in iets anders. Iets vernieuwends, fris of juist krachtig. Om deze reden maken wij hierbij onze vijf (tot nog toe geheime) overheerlijke zomerdrankjes bekend. Van licht en fris voor de vroege vogels, tot krachtig en vol voor de nachtbrakers. Fijne zomer!

 

Vermouth & tonic; laten we fris beginnen. De trend in Barcelona, zo rond de klok van vier, als er nog gegeten moet worden. Laag in alcohol (15%) en in de mix. Even verfrissend als gintonic, maar laat je net even wat langer bewust genieten. Kruidig en subtiel bitter. Kun je er gerust eentje extra van drinken. Of twee.
Tip: Dos Deus vermouth in combinatie met fever tree tonic en schil van sinaasappel.

Tinto de Verano; rode wijn van de zomer. We blijven nog even in spanje. Om ook bij hoge temperaturen te kunnen genieten van rode wijn, hebben ze hier de Tinto de Verano bedacht. Rode wijn met sprite, of eventueel bruiswater voor een minder zoete variant, aangevuld met ijsblokjes en citroen. Opnieuw laag in alcohol en heerlijk fris.
Tip: zuivere, maar niet te complexe rode wijn, veel ijs en citroen.

Calvados & Tonic; we gaan langzaam naar wat meer kracht, maar houden de frisse tonen erin. Calvados voor de volle, zachte appelsmaak in combinatie met het licht bittere van de tonic. Voor als de Gin begint te vervelen. Kan nog steeds rond het middaguur gedronken worden, maar in beperkte mate. Of niet..
Tip: Château du Breuil Calvados, fijne, zachte calvados uit Normandie, gecombineerd met Thomas Henry Tonic. Garneer met groene appel.

Kalmoes Beerenburg & Ginger beer; een geheim van Groningen. Onderschat hem niet. De warme, kruidige smaak van kalmoes in combinatie met het pittige, licht zoete gember bier is een ware ontdekking. Vol van smaak en toch niet verzadigend. Voor als het een lange avond wordt.
Tip: Hooghoudt Kalmoes Beerenburg, met Loopuyt Ginger Beer (deze is net even wat zoeter, goed voor de balans). Maak het af met limoen.

Bourbon & Beer; een variant op de oerhollandse kopstoot. In plaats van jenever, wordt bourbon whiskey gecombineerd met bier. Bourbon is een amerikaanse whiskey, gemaakt van tenminste 51% maïs, dit geeft een ietwat zoetere smaak. Perfect om te combineren met een vol donker bier. Beide dranken worden niet gemixed, maar apart van elkaar geserveerd. De bourbon in een borrelglas, het bier in een bierglas. Afhankelijk van de avond kan dit worden omgedraaid. Perfect om de Barbecue mee af te sluiten en de avond mee in te leiden.
Tip: Bulleit bourbon whiskey, in combinatie met een stout bier.

De Roemer zomerdrankjes